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Honorable Frank Bonan NN
State's Attorney ‘ N\

Hamilton County _
McLeansboro,‘Illinois 6285

Dear Mr. Bonan:

I have your letter in you request my opinion

revise the law in

Rev. Stat. 1973, ch. 115,

‘typewritten or

he face thereof in a legible manner,
idity ‘'and effect of the record of any
rument shall not be lessened or impaired
by € fact that it does not comply with the
provisions of this Section. An:instrument
complies with this Section if it contains a
statement in substantially the following form:

'This instrument was prepared by
(Name) , ., (Address) !
This Section does not apply to any
instrument executed before the effective
date of this Secticn, nor to the
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following: (a) a decree, order or

judgment or .writ of any court; (b) a

will; (c) a death certificate; or (d) an

instrument executed or acknowledged

outside of this State."”

Your specific question relates to the phrase
"person who'prepared and drafted such instruments".
.Specifically you inquire as to whether the recorder may'
accept an instrument where the instrument is shown to-have
been prepared by a domestic corporation, a foreign
corporation, or a partnership.

In answer to your first guestion, an instrument
prepared by a domestic corporation may be accepted by the
recorder as being in compliance with section 9.3 of the
Recorders Act. In Illinois it Has been provided by statute
that in construing statutes, "'person' or 'persons' aé well
as all words referring to or importing pefsons, may extend
and be applied to bodies politic and cérporate_as well as
individuals." (Il1l. Rev. Stat. 1973, ch. 131, par. 1.05;
McIntire v. Preston, 10 Ill. 48; Atchiston Topeka & Santa Fe

Railway Co. v. Stamp, 290 Ill. 428.) The statutory use of

the word "persons" to include corporations is so general
that to hold that corporations are not included requires

clear proof of legislative intent to exclude them. (Central

Amusement Corp. v. District of Columbia, (Mun. Ct. App.
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D.C.), 121 A. 2d 865; 18 Am., Jur. 2d Corporations, sec. 20
(1965).) In the absence of any contrary indication it must
be assumed that the legislature intended the word "persons"
in the Recorders Act to encompass corporations as well as
individuals. Therefore the recorder can accept an
instrument for recording which was prepared by a
corporation.

Having concluded that a domestic corporation may
properly prepare an instrument for recording I reach the
same conclusion for foreign corporations. The public policy
of Illinois places domestic corporations and foreign
corporations on the same basis. Section 103 of the Business
Corporation Act (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 32, par. 157.103)
provides in pertinent part:

"+ * * A foreign corporation which shall have
received a certificate of authority under this Act
shall, until a certificate of revocation or of
withdrawal shall have been issued as provided in
this Act, enjoy the same, but no greater, rights
and privileges as a domestic corporation organized
for the purposes set forth in the application
pursuant to.which such certificate of authority is
issued; * * *."

The general intent of this legislation is to eliminate any -
distinction in the treatment of domestic and foreign

corporations which have complied with the Business

Corporations Act. (cf. Freind & Co. v. Goldsmith & Seidel
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Co., 307 I11. 45.) Once a foreign corporation is admitted
to Illinois, it stands equal to and must be classified with,

a domestic corporation of the same kind. (Hanover Fire

Insurance Co. v. Harding, 274 U.S. 497, 71 L. Ed. 372, 47 S.

Ct. 179 (1926).) Therefore, an instrument prepared by a
fo;eign cofporation must be accepted for recording. |

Parenthetically, I would call your attention to
the last sentence of section 9.3 of "AN ACT to revise the
law in relation to recorders", supra. That sentence reads
in part that: "This section does not apply to any
instrument executed before the effective date of this:
section, nor to thé following: (d)‘an instrument executed
or acknowledged outside of this State." This portion of the
statute in question might be applicable to certain documents
prepared by foreign'corporations.

Your third and final question relates to an
instrument prepared by a partnership. The rules of
statutory construction Qill again serve as an aid in
answering your question. Section 1.03 of."AN ACT to revise
the law in relation to the construction of the statutes"
(I1l1. Rev. Stat. 1973, ch. 131, par. 1.03) provides:

"Words importing the singular number may
extend and be applied to several persons or things

and words importing the plural number may include
the singular."
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Therefore an instrument may be in compliance with the

Recorders Act even though it indicates that is was prepared
by more than one person. In Illinois, a partnership is not
a legal entity distinct from the individual members of which

it ié composed. (Lewis v. West Side Trust & Savings Bank,

337 I11. 384; Abbott v. Anderson, 265 Ill. 285,) Section 9

of the Uniform Partnership Act (Il1l. Rev. Stat. 1973, ch.
106 1/2, par. 9) provides in part:

"(1) Every partner is an agent of the
partnership for the purpose of its business, and
the act of every partner, including the exception
in the partnership name of any instrument, for
apparently carrying on in the usual way the
business of the partnership of which he is a
member binds the partnership, unless the partner
so acting has in fact no authority to act for the
partnership in the particular matter, -and the
person with whom he is dealing has knowledge of
the fact that he has no such authority."

" It is apparent therefore that for the purposes of
the Recorders Act the designation of a partnership as having
prepared the instrument is sufficient. The issue is not.
whether the partnership will be liable on the instrument.
The purpose of the statute in question is to identify the
party preparing the document. Under that limited situation,
the rules of statutory construction coupled with the legal

nature of a partnership do not prohibit a partnership from

indicating that it prepared the instrument for recording.
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Therefore, I am of the opinion that the recorder
may accept instfumeﬁts showing a firm orbcorporation as
preparing the instrument since such documents comply with
the provision of section 9.3 of "AN ACT to revise the law in
relation to recorders". 1Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 115; par.
9.3. |

This opinion is not £o be construed as being in
any way inconsistent with the'decision of the Illinois

Supreme Court in the case of Chicago Bar Association v.

Quinlan & Tyson, Inc., 34 Ill. 2d 116, 122, concerning the

unauthorized practice of law.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




